Overbeek wint hete strijd in GTC Rally

Overbeek wint hete strijd in GTC Rally

De derde ronde van de Motul Clio Rally Trophy, de GTC Rally, is een prooi geworden voor Willem Wouter Overbeek en Christiaan van der Rijsen. In de tropische omstandigheden rond Achtmaal hielden zij het hoofd koel en versloegen na een spannend duel nieuwkomers Nard Ippen en Mark Bierbooms.

Overbeek opent het snelst en creëert al snel een gaatje met zijn achtervolgers. Gedurende de wedstrijd komt Ippen, die normaliter in België actief is, steeds beter in zijn ritme en pakt zelfs een scratch. Toch lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor Overbeek die de wedstrijd controleert. Tot de laatste boucle. ‘Twee proeven voor het eind zagen we Ingo ten Vregelaar in de sloot liggen, dat deed toch wat met me. Die proef hebben we wat rustiger aan gereden. Daar pakte hij (Ippen) in een klap twintig seconden terug, ik was wel wat langzamer maar waar hij die tijd vandaan heeft, geen idee.”

Zo werd het gat in een keer teruggebracht tot minder dan negen tellen met nog twee proeven te gaan. “Toen moest ik er nog een keer goed voor zitten, dat heb ik dan ook gedaan en uiteindelijk toch gewonnen, super!” Ook Ippen had zich goed vermaakt. “We rijden dit jaar om verschillende redenen in de Belgische Trophy maar het was erg leuk om een keer in Nederland te rijden. Het werd ook duidelijk dat ik hier nog veel te leren heb. Minder remmen!” lacht hij. Ippen vormde dus een mooie toevoeging aan de Motul Clio Rally Trophy maar het is nog onzeker of we hem dit jaar vaker in Nederland in actie gaan zien.

Voor Ben van de Laar en Marlon Krieger duurde de GTC Rally veel te kort. Ze betaalden het spreekwoordelijke leergeld toen ze al op de eerste proef van de weg gingen. ‘We hadden een ‘accidentje’’ ligt Krieger toe. Ondanks de hoge temperaturen waren de banden nog niet goed warm en liet Van de Laar zich verrassen. ‘We raakten eerst een big bag vol zand en daarna een boom. Het had erger gekund, sommigen schrijven een auto helemaal af in hun beginjaren, dan komen wij er nog goed van af. Maar de wedstrijd was wel meteen voorbij.’

Achter de twee voorop vochten de overige titelkandidaten weer een mooi duel uit. Elbert Deij en John Coumans zijn het hele jaar al zeer aan elkaar gewaagd en dat was in de GTC niet anders. Coumans laat op de eerste proef wat tijd liggen, knokt zich vervolgens sterk terug en wipt weer over Deij heen. Het verschil is met 0,1 seconde minimaal maar helaas moet Coumans de strijd na de eerste boucle staken. “Ik had meteen op de eerste proef al het gevoel dat de auto niet goed trok. Maar twijfelde of dat echt zo was of dat ik gewoon aan het vermogen van de auto ben gewend. Op de laatste proef begon hij echter behoorlijk te ratelen dus er iets niet goed. We weten nog niet precies wat maar om te voorkomen dat we de motor verder beschadigen hebben we besloten te stoppen.”

Voor Deij betekent het dat zijn voornaamste concurrent wegvalt waardoor hij in een soort niemandsland terecht komt, te ver achter Overbeek en Ippen en met een veilige voorspong op Cuppens die vierde ligt. Deij en Muilwijk houden het hoofd de rest van de dag koel en noteren weer een sterk podium.

Jasper en Miranda Cuppens rijden hun eigen wedstrijd die wordt beloond met een vierde plaats. “We hebben geen risico’s genomen vandaag. Deze week hebben we een gloednieuwe Clio gekocht dus wilden we onze huidige auto niet over de kop rijden. Dan wordt het wel een erg dure hobby” lacht hij. “Dat is dus gelukt met een prima resultaat, we zijn dik tevreden. Nu de nieuwe auto stickeren en dan gaan we daar de Omloop van Vlaanderen mee rijden.

Esmee den Hartigh sloot de wedstrijd als vijfde af en pakte daarmee weer een mooie lading punten.  Belangrijker nog is dat ze na een schuiver eerder dit jaar in Sulingen het juiste gevoel weer terug heeft. “Ik ben harstikke tevreden, we hebben een leuke wedstrijd gereden. Een paar keer verremd, daar had ik dan wel flink de balen van, maar over het algemeen goed. Het vertrouwen is weer helemaal terug!”

De GTC Rally zag tevens het debuut van de nieuwe Renault Clio Rally3 op de Nederlandse rallypaden. Jim van den Heuvel en Mitchel van den Brink gaven hun nieuwe wapen de sporen en finishten respectievelijk als derde en vijfde in het algemeen klassement van de rally. De vierwiel aangedreven variant van de Clio toonde daarmee zijn potentie als topauto vlak onder het hoogste segment. Jim van den Heuvel keek dan ook tevreden terug op het landelijke debuut van de auto. “Het ging erg goed, we hebben van tevoren niet veel getest omdat de auto eigenlijk direct al heel goed aanvoelde. Dat bleek vandaag ook wel, op de technische stukken van de rundkurs konden we de Rally2 voor ons goed volgen.” De Rally3 maakt nog geen deel uit van de Motul Clio Rally Trophy maar de mogelijkheden worden bekeken om de auto volgend jaar in te voegen de Trophy.

Na de zomerstop trekt de hele caravaan voor de volgende wedstrijd van Motul Clio Rally Trophy de grens over richting België, waar op 1 en 2 september de Omloop van Vlaanderen op het programma staat.

Contact met GTC Rally

Hofdreef 16 | 4881 DR | Zundert

KvK 88558800

BTW  NL8646.88.088B01

Search