Hans Weijs wint de Nacht van Achtmaal

Hans Weijs heerst over de GTC Rally

Duizenden rallyliefhebbers genoten in het gezellige en zonovergoten Achtmaal van de 35ste editie van de GTC Rally. De vierde manche van het Open Nederlands Rally Kampioenschap werd gedomineerd door Hans Weijs en Bjorn Degandt. Met deze overwinning blijft Hans Weijs de grote favoriet voor het behalen van de Nederlandse rallytitel. Enkel Jim Van den Heuvel kon Weijs dit seizoen van een overwinning houden. 

De wedstrijd begon erg spannend, met vier rijders binnen 3"5 na vier klassementsproeven, maar in de namiddag liep Hans Weijs met zijn Ford Fiesta Rally2 Evo uit tot 18". Voldoende om 's avonds met vertrouwen de Nacht in te gaan. Na zijn zeges in de Drenthe Rally en de ELE Rally, was Weijs ook de beste in de GTC Rally.
"Ik had hier niet meer gereden sinds 2016, toen we moesten opgeven door mechanische problemen. In het begin van de rally reed ik met een beetje marge, omdat ik eerst de proeven goed wilde leren kennen. Ik ging wel even rechtdoor op Achtmaal-De Hel, wat me een tiental seconden kostte. In de tweede ronde kon ik wat harder aanvallen en liepen we verder uit, waarna ik met vertrouwen de slotronde in kon gaan. Ik ben blij met deze overwinning, want we blijven op titelkoers," vertelde Hans Weijs Jr.

De tweede plaats ging naar viervoudig winnaar van de wedstrijd Bob de Jong in zijn Hyundai i20 Rally5. De lokale specialist vond het een logische uitslag. "Ik ben heel tevreden. We hebben erg hard gereden en ik ben ervan overtuigd dat we veel beter hebben gereden dan in de Vechtdal Rally. Het ging harder. Alleen is Hans Weijs gewoon van een ander niveau. Hij was niet toevallig jaren fabrieksrijder voor Volkswagen. Hans was gewoon de beste."

De derde plaats ging aanvankelijk naar Jasper van den Heuvel op amper 0"8 van Bob de Jong, maar de tweevoudige winnaar van de wedstrijd, die debuteerde met een Volkswagen Polo, net zoals zijn broer, klokte bewust verkeerd in bij de laatste tijdscontrole. Dat kostte hem een minuut straftijd. Voldoende om zijn broer Jim wat extra punten te bezorgen in het kampioenschap.
"Jim rijdt voor de titel, dus kon ik hem helpen door een minuut straftijd te pakken. Maar, eerst heb ik nog eens laten zien wie de snelste was op de Powerstage," lachte Jasper. "Het is duidelijk dat we de ideale afstellingen gevonden hebben voor onze VW Polo. Halfweg de rally merkte ik wel dat de vermoeidheid begon te wegen. Ik had ook geen ritme na een jaar niet gereden te hebben. Maar, we hebben ons weer getoond."

Jim van den Heuvel zag zijn winstkansen zaterdagnamiddag verkeken toen hij lek reed op "De Hel". "Ik sneed even te diep aan en we reden lek. Het mag niet zijn in Achtmaal. Ik heb hier nog nooit een beetje geluk gehad. Dankzij de punten van de Powerstage en deze derde plaats, hebben we de schade nog heel goed kunnen beperken."

Nick den Braber stuurde zijn Hyundai i20 naar een mooie vijfde plaats. Dat is ook het resultaat dat hij voorop had gesteld, dus de rijder uit Sint-Willibrord was heel tevreden. Ook bij Roald Leemans zagen we een lachend gezicht. Bij zijn debuut met de Skoda Fabia R5 Evo van SXM, voelde Roald meteen vertrouwen in de auto.
"We hebben een heel mooie rally gereden. We naderen tot op 1"3 van Nick, maar ik heb wel lek gereden  en bijna een minuut verloren. Toch komen we nog heel dicht bij de vijfde plaats van Nick. Ik denk dat we snel opnieuw bij hen een Skoda zullen huren," aldus Roald Leemans. 

Door remproblemen en andere mechanische vraagtekens, eindigde Kevin Van Dejine op een teleurstellende zevende plaats, voor Lambert Parrren. "We kenden remproblemen. Het rempedaal kon ik tot tegen de vloer trappen. Dat geeft geen vertrouwen," aldus Van Deijne, die wellicht toch ook niet de meest competitieve motor onder de motorkap heeft liggen. 

De Top 10 werd verder vervolledigd door Richard Pex, die heet rallyrijden in het donker leerde kennen, en Ad Smits, net als Lambert Parren een enthousiaste rijder met Mitsubishi's.

In de GR Yaris Challenge stond er geen maat op jong talent Yannick Vrielinck. Bij de Motul Renault Clio Trophy scoorde de Belg Benoit Verlinde zijn derde overwinning van het seizoen, ondanks een positieve coronatest van zijn navigator. Verlinde trommelde 's ochtends Marc Vandemoortele op om hem enkele uren later te navigeren in de GTC Rally;

De NED Historic Rally werd overigens gewonnen door Marcel Ludwig met een imposante Audi A1 Quattro. In de Jumbo Short-Rally moest Ramon Van de Lindeloof deze keer geklopt door zijn kameraad Bart Geerdink.

Contact met GTC Rally

Hofdreef 16 | 4881 DR | Zundert

KvK 88558800

BTW  NL8646.88.088B01

Search