GTC Rally presenteert een uitdagend parcours

Zoals al langer bekend was, zal de GTC Rally 2018 kiezen voor een compacte formule. De 12 klassementsproeven worden op één dag afgewerkt, meer bepaald op zaterdag 14 juli. Maar, sportief blijft de wedstrijd een uitdaging, met bijna 160 km tegen de klok en een finale in het donker in Achtmaal. De befaamde “Nacht” is terug.

Breda International Airport

Het grote nieuws van deze GTC Rally 2018 is de verhuis van het rallycentrum naar Breda International Airport, waar de landingsbaan het ideale decor biedt voor de servicetrucks. Naast de GTC Rally, die van start gaat om 14u met een spectaculaire en overzichtelijke showproef, begint de dag autosport met het GTC Rally Festival vanaf 10u. Tientallen exclusieve sportwagens zullen staan te fonkelen in de Supercar paddock, terwijl de moedigste eigenaars een sprintje kunnen trekken met hun supercar. De inkom voor het GTC Rally Festival is inbegrepen in de prijs van de GTC Rally. 

De GTC Rally, dit jaar opnieuw een manche van de FIA Benelux Rally Trophy, telt dit jaar 5 verschillende klassementsproeven. De wedstrijd start met een dubbele lus van drie klassementsproeven, te beginnen met de spectaculaire rondkoers, inclusief een uitdagende strook onverhard, op het vliegveld (4,00 km), dus op wandelafstand van het servicepark. Daarna trekt de wedstrijd de grens over naar Kalmthout (7,41 km), een proef die vorig jaar zijn intrede maakte, en keren we terug via Rucphen-Klappenberg (14,11 km). Dit lusje, met tussendoor service op Breda International Airport, wordt twee keer afgewerkt.

Het avondgedeelte telt drie lussen van twee proeven: Rijsbergen (12,88 km) en vooral Achtmaal (22,55 km). Het zwaartepunt van de avond ligt in het sfeervolle Achtmaal, want de marathonproef in Achtmaal met start aan Café Den Thuur zal drie keer worden afgewerkt. Kort na middernacht zal de winnaar van de GTC Rally 2018 een feestje mogen bouwen, net als de duizenden rallyliefhebbers in het gezellige grensdorpje Achtmaal.

Jumbo ShortRally 

Elke tak van autosport heeft een instapformule nodig. In de rallysport zijn dat de Short Rally’s, die verreden worden op een korter parcours dan de grote evenementen. Elke kilometer met een competitiewagen kost immers centen, dus zijn deze kortere wedstrijden ideaal om kennis te maken met de rallysport. 
In de GTC Rally wordt zaterdagnamiddag de Jumbo Short Rally verreden op de eerste 6 klassementsproeven van de wedstrijd: de showproeven op Breda International Airport en in Kalmthout, aangevuld met de proef van Rucphen-Klappenberg. Deze proeven worden twee keer afgewerkt. De eerste wagen in de Jumbo Short Rally start om 16u en de finish is voorzien rond 19u. In het Short Rallykampioenschap zijn wagens met vierwielaandrijving trouwens niet toegelaten.
 
Historic & Legend Rally

Rally’s voor historic rallyauto’s zijn razend populair. Elke rallyfan houdt van de legendarische en spectaculaire rallywagens van de jaren ’70 en ’80, toen snelheid vaak ondergeschikt was aan het dwars door de bocht driften.
De ‘Historic Rally’ wordt verreden over de eerste 10 klassementsproeven van de wedstrijd. Dat betekent dat de historics ’s avonds ook te zien zijn in Achtmaal en Rijsbergen, maar ze finishen net voor de deelnemers aan de GTC Rally rond middernacht. De laatste 2 klassementsproeven worden enkel afgewerkt door de deelnemers aan de GTC Rally.

In de Legend Rally draait het niet om snelheid alleen. De deelnemers moeten zo goed mogelijk de vooraf opgelegde gemiddelde snelheid respecteren.
Op enkele jaren tijd is deze tak van de rallysport enorm gegroeid, want eigenaars van unieke en dure klassieke rallywagens willen hun bolides niet tot het uiterste belasten, maar ze houden ook wel van een sportieve rijstijl.
De Legend Rally wordt op hetzelfde parcours verreden als de Historic Rally. De beide wedstrijden voor klassieke rallywagens worden gesteund door Ned Personeel, een lokaal uitzendbedrijf.

Noteer alvast op 14 juli de GTC Rally in je agenda. 

Foto’s : vrij van rechten mits naamvermelding ‘Kees Nouws’